Köszöntő

Kedves Győriek!

Lakókörnyezetünkben kis túlzással az elmúlt harminc évben nem történt annyi esemény, mint éppen ebben a ciklusban, a városrészek napjainkban Győr dinamikusan fejlődő részei. Szigetet, Újvárost, vagy éppen Pinnyédet hosszú évekig, évtizedekig méltatlan elhanyagoltság jellemezte, a jelenlegi városvezetés azonban 2006ban egy átgondolt munkába kezdett, amelynek célja a terület rehabilitációja, amely révén visszanyerheti régi rangját. Ez a folyamat a Jedlik híd megépítésével kezdődött, amely közvetlen közúti kapcsolatot teremtett Sziget és Révfalu között. A hídhoz csatlakozó úthálózat kiépítésével megváltozott a közlekedés, és megindult a városrészek fejlődése is. A következő nagy lépés az újvárosi rehabilitáció megindítása volt. Az önkormányzati és uniós forrásból zajló városrészi rehabilitáció nem csak épületek, terek, zöldövezetek megújításáról szól, de olyan szociális programokról is, amelyek az itt élők mindennapjait segítik. A program keretében megújult több Kossuth utcai épület, a Bercsényi liget teljesen átalakult, ahol KRESZpark, pihenőpark és labdarúgópálya is várja a fiatalokat, de az iskola és a templom is megszépül.

szeles_szabolcs_01_mgNem szabad elfelejtenünk, hogy három év múlva városunk rendezi a 2017es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. A győri olimpiai központ fejlesztése már megkezdődött Sziget városrészben, jelenleg a városi versenyuszoda építése zajlik, és ősszel már birtokba is vehetik a győriek az ötven méteres versenymedencét is magában foglaló létesítményt. A sport szerelmeseként óriási dolognak tartom, hogy közvetlen környezetünkben lobban fel az olimpiai láng, de talán még ennél is fontosabb, hogy városrészünkben olyan létesítmények épülnek – judo és tornacsarnok, teniszközpont, atlétikapálya , amely a város verseny és tömegsportját, utánpótlás nevelését hosszú távon meghatározza, és gyerekeink sportolási lehetőségeit is magas fokon biztosítja. Mindezek mellett számos olyan fejlesztés történt a környéken, amelyekkel az itt élők mindennapjait igyekeztünk jobbá tenni.

Komoly erőfeszítéseket tettünk a közbiztonság javítására, ezért nyílt a közelmúltban új rendőrségi iroda a Köztelek utcában, és ezért bővítjük folyamatosan a közterületi kamerarendszert is. Az önkormányzat által elindított lakóutca program keretében Szigetben megújult többek között a Köztelek utca szervizút, a Kígyó utca, Újvárosban a Brigád utca, részben a Dél utca, a Tavasz utca, és a Zsombék utca, Pinnyéden előkészítés alatt áll a Fő utca, Erdész utca és Erdőtelep utca megújítása.

A Jedlik híd megépítése után három évvel az önkormányzat újabb műtárgyépítést valósított meg saját erőből, ez pedig a Szigetet Pinnyéddel összekötő híd, amelynek kapcsolódó útja kialakítás alatt áll. Ez az új kapcsolat könnyebben elérhetővé teszi Pinnyédet, úgy, hogy közben felesleges forgalmat sem terhel a városrészre, ráadásul Sziget és Újváros szempontjából is stratégiai fontosságú, átadása után várhatóan teljesen megváltoztatja a környék közlekedési szokásait. A Radnóti út átépítése, illetve 1es főúthoz történő kikötése pedig több ütemben valósul meg (illetve részben már megvalósult).

Kiemelten fontosnak tartom, hogy minden útépítés egyben kerékpárút építését jelentette és jelenti. A Szent Rókus plébániatemplom felszentelésének 300. évfordulójára az addig elhanyagolt Simor János püspök tere is túl van a felújítás első fázisán, a templom pedig díszkivilágítást kapott. A közeljövőben kutyafuttató is kerül a parkba, majd a Bartók Általános Iskola előtti szakasz rendezése következik. Az elmúlt években megújultak játszótereink, az Akác téren új is létesült, a Szarvas utca – Lazaret utca sarkán pedig egy új „piknik” park kialakítása valósul meg. Két ütemben teljesen megújult a Magyar Vilmos Uszoda, és közintézményeink felújítására is figyelmet fordítottunk. A Semmelweis utcában az idősek bérháza biztosít megfelelő környezetet a szépkorúaknak, ahová a nyugdíjasklub is átköltözött, a Szarvas utcában pedig a Krízisközpont talált otthonra.

Otthonunk környezete jelentős mértékű fejlődésnek indult, ezért arra kérem Önöket, hogy az őszi önkormányzati választásokon támogassanak szavazatukkal annak érdekében, hogy ezt a munkát folytatni tudjuk. A körzetünket érintő nagyberuházások, az újvárosi rehabilitáció és az olimpiai központ, valamint a hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések mellett a jövőben is folytatódnia kell az itt élők mindennapjait segítő fejlesztéseknek.

Négy évvel ezelőtt azt láttam, a legfontosabb „visszaszerezni Sziget, Újváros, Pinnyéd régi rangját”, és ezt az utat szeretném járni a jövőben is!

Kérem, támogasson szavazatával, és folytassuk együtt a megkezdett munkát!